Category: "FreeBSD"

Pages: 1 2 4

11/05/12

  10:30:00 am, by The Dreamer   , 2100 words  
Categories: Hardware, Software, Computer, Storage, Ubuntu, FreeBSD, VirtualBox

Orac is looking strangely bare, with Zen taking over.

For a long time, I've been running a 6 drive RAID 10 array of Hitachi 5K3000 2TB drives in Orac for backuppc. This configuration got me at 5.4TB array, and somewhat better performance than when I tried a RAID6 configuration. But, eventually, I kept running out of space and the price of harddrives went up so expanding the array over time didn't happen as I had hoped. Being RAID10, the options were other concat another array, either 2 in RAID1 or 4 in RAID10 or 4 as 2 RAID1....using volume manager. Or maybe see if RAID10 would deal with having all 6 drives upgraded to 3TB, though hadn't considered the transition of 512 to 4k and how it would cope with that.

Though I did, eventually find out when I upgraded a 1.5TB RAID1 set to become a 2TB RAID1 set....going from ST31500341AS to ST2000DL003, where I contributed my experience here: http://askubuntu.com/questions/141669/creating-properly-aligned-partitions-on-a-replacement-disk/ Though it first started because one of the ST31500341AS drives had failed.

Before the failure of one of the 1.5TB drives in the above mentioned RAID1 set, I had 4 ST31500341AS in a RAID5 on old-Zen. It had been done in under RR622, under Windows, and NTFS partitions, etc. I had tried copying the data at various times, not really having anywhere that would hold the data elsewhere...but wanting to get it over to FreeBSD for recovery. While I got the rr622 driver working, and it saw that I had a single array (rather than the native driver that would see the 4 individual disks.) I couldn't get access to the data. Though it had worked when I was previously playing around with Xen (had tried copying it then....to a 2 1TB RAID0 set, but then one of the 1TB drives died....so I lost the copy, I had then replaced it with a 2TB RAID1 set....using an ST2000DL003 and an ST2000DM003, the DL being a 5900RPM drive and having a 5 year warranty...while the DM drive is a 7200RPM drive, but with only a 1 year warranty. And, turns out the 1 year is generous.

At work, I had built my FreeBSD desktop using a pair of the ST1000DM003 drives...and 3 drive failures later....it is now a pair of ST2000DL003 drives. Yeah...I was having trouble with the array, and apparently using XFS was a mistake too...because I thought it was recovering, but instead it was slowly eating the data. When I had nuked the RR622 RAID5 array, and had switched to using it as JBOD and create a RAIDZ set under FreeBSD...I found that there was nothing to copy back from the RAID1 array. D'Oh! >:XX

Though I had also copied the Microsoft WindowsImageBackup files, to see if I could mount the VHD file under VirtualBox to help in recovery. I largely had the data in bits and pieces elsewhere, it was the environment I was wanting to recreate...and Oops!Backup didn't back up that part anyways (the data I was mainly trying to migrate). The image mounted, and I could see it...but soon after Windows would try to fix it and then it would disappear....kind of like what it did on February 15th to make the original Zen go away. No idea what kind of disk rotting the Intel Matrix RAID had been doing, when it had to initialize the array again every time after a Windows crash. I've had Ubuntu crashes, but the RAID arrays remained stable...usually. While Windows & Intel RST....it was pretty much every time. I'm sure it was slowly corrupting things overtime to where things wouldn't recover, though it choose to do that after an automatic reboot for Windows updates...and the day before I left for my first Gallifrey One made things even more annoying.

Anyway with another 1.5TB drive freed up, I contemplated adding it to the RAIDZ I had made of the 4 1.5TB drives, keeping it as a hot spare, or just use it by itself -- living dangerously. I ended up with the latter for some temporary data. Because in my mind I was starting to lean to what happened next.

Pages: 1· 2

10/07/12

  02:15:00 pm, by The Dreamer   , 286 words  
Categories: Software, Computer, Networking, FreeBSD

Getting nxserver working on FreeBSD

One of the nagging issues was getting nxserver working on my FreeBSD system. The procedure should be to install 'net/nxserver' and 'net/freenx', but the problem is that 'net/nxserver' can't be built on a 64-bit system.

So, taking a page from 32bit Wine on FreeBSD/amd64, I built 'net/nxserver' in my /compat/i386 chroot, with "make package clean".

I then installed the package into my 64-bit system, so that I could build and install freenx.

Of course that didn't quite work....had to overwrite the nxserver binaries with various shell scripts to call the /compat/i386 versions.

IE:

/usr/local/NX/bin/nxagent

Shell

#!/bin/sh
#NXAGENT - Version 2.1.0
export LD_32_LIBRARY_PATH=/compat/i386/usr/local/NX/lib:/compat/i386/lib:/compat/i386/usr/lib:/compat/i386/usr/local/lib
exec /compat/i386/usr/local/NX/bin/nxagent "$@"

/usr/local/NX/bin/nxdesktop

Shell

#!/bin/sh
export LD_32_LIBRARY_PATH=/compat/i386/usr/local/NX/lib:/compat/i386/lib:/compat/i386/usr/lib:/compat/i386/usr/local/lib
exec /compat/i386/usr/local/NX/bin/nxdesktop "$@"

l, since nxloadconfig does a "string $PATH_BIN/nxagent" to find out what version you have. So, I copied the string into the file.

And, then after lots and lots of troubleshooting, I eventually found the last hang up....

Shell

--- nxnode.orig    2012-10-07 14:06:48.000000000 -0500
+++ nxnode    2012-10-07 14:07:26.000000000 -0500
@@ -416,+416,@@
     # backingstore = 1 (new nxclient 2.0.0 doesn't send any strings in the option-string for backingstore anymore)
     [ -"$backingstore-"$ENABLE_2_0_0_BACKEND!= "1" -"$backingstore"1" ] && B="+bs"
     # backingstore = 1 and 2.0.0-Backend EXPERIMENTAL
-    [ -"$backingstore-"$ENABLE_2_0_0_BACKEND"1" ] && B="-bs $backingstore"
+    [ -"$backingstore-"$ENABLE_2_0_0_BACKEND"1" ] && B="+bs"
 
     # geometry

Though maybe the line above was meant to be "$ENABLE_2_0_0_BACKEND" = "1" and eliminating the EXPERIMENTAL rule. :??:

Anyways, it works.... :cool:

...except that logging into another session of myself was a mess on the tiny screen of my laptop....its not dual 1920x1080 like my main desktop. And, logging out messed up my active desktop session. It apparently killed gvfs, so I couldn't ls my home dir anymore. And, then I killed to much and had to reboot. :##

Meanwhile...still trying to workout how to get nfsclient to take place after vboxheadless starts, so it can mount NFS filesystems from my VM. :hmm:

09/09/12

  07:06:00 pm, by The Dreamer   , 145 words  
Categories: Software, Computer, FreeBSD

NetBackup 7.5 on FreeBSD 9.0

There's a FreeBSD 6.x client for NetBackup, but when we upgraded to NetBackup 7.5...client installs stopped working, after ignoring the problem for a while (since the 7.0 client installs were working) until I had set up a new FreeBSD 9.0 server.

What I did was

  1. Install 'misc/compat6x' and 'java/openjdk6'
  2. Obtain 'fakegetfsstat.c' - and build it on a 32-bit FreeBSD host (I used the '/compat/i386' environment from building "32bit Wine on FreeBSD/amd64") and put it in '/usr/local/etc' -- there's probably a better place, but :lalala:
  3. check that '/usr/openv/netbackup/client/INTEL/FreeBSD6.0/client_config' has "compat_dir" set to '/usr/local/lib32/compat'
  4. Install NBU Client -- It still won't find java, so perform the steps it says using '/usr/local/bin/java'
  5. Edit '/usr/local/etc/netbackup'
  6. Shell

    --- netbackup.orig    2012-09-08 14:46:28.794900000 -0500
    +++ netbackup    2012-09-08 14:50:57.848900734 -0500
    @@ -73,10 +73,12 @@
         FreeBSD*)
             PS="/bin/ps -ax"
             # This can be removed once $ORIGIN starts working.
    +        LD_32_PRELOAD=/usr/local/etc/fakegetfsstat.so
    +        export LD_32_PRELOAD
             compat_dir=""
             os_major=`uname -r | cut -f1 -d"."`
             if [ "${os_major}-gt 6 ] ; then
    -            compat_dir=":/usr/local/lib/compat"
    +            compat_dir=":/usr/local/lib32/compat"
             fi
             ProcessorType=`uname -p`
             if [ "${ProcessorType}!= "i386" ] ; then
  7. /usr/local/etc/rc.d/S77netbackup.sh stop
  8. /usr/local/etc/rc.d/S77netbackup.sh start

1 2 4

Now instead of subjecting some poor random forum to a long rambling thought, I will try to consolidate those things into this blog where they can be more easily ignored profess to be collected thoughts from my mind.

Latest Poopli Updaters -- http://lkc.me/poop

bloglovin

There are 20 years 5 months 25 days 11 hours 34 minutes and 23 seconds until the end of time.
And, it has been 4 years 7 months 3 days 2 hours 28 minutes and 33 seconds since The Doctor saved us all from the end of the World!

Search

July 2017
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Google

Linkblog

  XML Feeds

Who's Online?

  • Guest Users: 1
This seal is issued to lawrencechen.net by StopTheHacker Inc.
free blog software

hosted by
Green Web Hosting! This site hosted by DreamHost.

monitored by
Monitored by eXternalTest
SiteUptime Web Site Monitoring Service
website uptime