Tags: dvd burner

05/29/10

  06:20:19 pm, by The Dreamer   , 783 words  
Categories: Hardware, Computer

Did the weekend upgrades...of 'orac' and 'gumby'

So, having returned from a morning trip to the UPS store to pick up some packages and with my knee bothering me more than yesterday...I didn't feel like going out again today. It seemed that there was a good moment do the upgrades I was planning to do.

First upgrade was to 'orac'. It is to upgrade the machine to its 8GB max, from it's current 6GB. So, I popped out the original 2GB the machine came with, and popped in a pair of 2GB DIMMs that I had purchased for this.

At first nothing special to report about it....

So, then took 'gumby' down...so that I could put that 2GB of memory into 'gumby' to take it to 4GB, knowing of course that it is running 32-bit Windows XP. And, while it was open I set in the other upgrade for 'gumby', swap out its DVD-ROM drive for a DVD burner.

No surprise....it didn't see all the memory. Though first thing I noticed was that FreeRAM XP pegged out at 2GB. Guess that's something for the future when I get around to replacing 'tardis'...where I plan to have a 64-bit Windows and tons of memory, etc. Perhaps.

But, checking more...it knows that there's 4GB of RAM in the machine, but it seems to only be letting me use 3GB. I then set about to install the software for the DVD burner. I purchased a retail kit, because I wanted the limited version of software that comes with it. Rather than dig around for the ancient version of software I used to have back then. The limited version is much newer version of Roxio than I had (formerly known as Easy CD Creator). The other computer has a dated version of Nero...I haven't done much in the way of burning in a long time, so it wasn't really a major need to get a new full blown package.

Pretty much just burn the occasional ISO here and there. I wanted to see what this lightscribe stuff is. And, at least have the option...since 'gumby' being more, seems to suggest that I might get back into some of that stuff at some point. Some day I'll buy some blank media to use....other than the spindle of blank CD-Rs that I have nearby (first thing I did burn was the restore iso for 'gumby').

Anyways, while I was using the Plextor software, I checked for updates....first no firmware update, but it found a plexutil update...so I updated it. Running that update, it found a firmware update....so then I did update the firmware. It then reported that it wanted to reboot, so I did that.

The reboot took longer than I expected, partly because I had forgotten that I had scheduled a boot-time defrag of the drives and then it hung during the boot. Not sure if the Plextor stuff has something to do with it (there seems to be something added that does something)...but when I switched to 'orac' to go online to see if I had broken something...I found 'orac' acting a big odd. It eventually locked up completely. But, while I was on 'orac'....'gumby' eventually booted, though with all the shared drives disconnected.

I did notice that after the upgrade, while poking around in the BIOS...that the new PC2-5300 (PNY) memory's SPD was being reported as 800MHz, rather than the expected 667MHz. I wondered if it being in the first bank to the older PC2-5300 (Crucial) in the second bank might be causing some problems....I didn't really feel like undoing the memory upgrades to both systems.

So, I switched the memory around (making sure that it really is alternating sockets, unlike the 'gumby' where they weren't...though the original memory was installed as if it were)

So far 'orac' seems happier....guess we'll see. Did notice that the new memory seems hotter than the old memory....but could just be the difference in packaging.

I then had to reboot 'gumby' after installing the Roxio 10 CE, but it was still slow to boot....did seem it flash some kind of window that I hadn't seen before, so it could be something the Plextor install added to my startup that is contributing to the slowdown in boot.

Guess time will tell....

The process did distract me from the other reboot that I was going to do.... Thought I saw the "Your CPU is lacking expected security protection" while logging into 'box' the other day, and was going to see if there was something I needed to change in its BIOS. Of course, I could've just been confused and confused that from the message that shows when logging into my lucid server VM running in VirtualBox...maybe I'll try that now....

Now instead of subjecting some poor random forum to a long rambling thought, I will try to consolidate those things into this blog where they can be more easily ignored profess to be collected thoughts from my mind.

Latest Poopli Updaters -- http://lkc.me/poop

bloglovin

There are 20 years 1 month 24 days 18 hours 21 minutes and 17 seconds until the end of time.
And, it has been 4 years 11 months 2 days 19 hours 41 minutes and 39 seconds since The Doctor saved us all from the end of the World!

Search

November 2017
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Google

Linkblog

  XML Feeds

Who's Online?

  • Guest Users: 1
This seal is issued to lawrencechen.net by StopTheHacker Inc.
powered by open-source CMS software

hosted by
Green Web Hosting! This site hosted by DreamHost.

monitored by
Monitored by eXternalTest
SiteUptime Web Site Monitoring Service
website uptime