Tags: geeksquad

05/08/10

  01:30:12 pm, by The Dreamer   , 956 words  
Categories: Stuff, Home Theatre, Computer, Home

Got Another PowerSource 400

The other day, as I was rebuilding my 5 disk RAID array (which I mean to blog about someday)...for the umpteenth time. A storm came in one morning....this made me concerned about losing power and breaking my RAID in some bad state (it had happened once before). Now I did have the computer and its two disk arrays (and as it turned out monitor) on a Geeksquad 1285VA UPS. And, more serious now that I have quite a lot of data backed up onto this array using backuppc. Had gone through some scary periods where I thought I'd have to start over from scratch.

But, decided that may it was time to put it on a PowerSource 400, like my other two Linux servers. So, I went to my usual source....not available from there, but it listed 3 other sellers; two selling for substantially more than it used to sell for and one selling refurbished units. I went looking around online for other sources, including one other that I had considered as an alternative option (because they shipped using FedEx ground). Found that pretty much everybody that had listings for it, showed it as discontinued and not in stock. I check eBay, there were a few listings...but they were mostly of the store demo variety....seemed too risky for me, given past experiences.

So, I put it in my cart for the next time I was going to place a home bound Amazon Prime order (a PowerSource 400 is a heavy item, so even if I don't know when it'll arrive...I wouldn't want to be lugging it back from the UPS Store).

As it happened, the seller shipped it by UPS Basic, and the mail man showed up with it on the day that I stayed home sick....ran the bell twice and then left it on my door step (took me a while to unmask, get out of bed and find some pants). I didn't immediately set it up....but found somewhere to plug it in to at least charge. I was fully discharged, so it would take a while.

Later that evening a big storm came into the area, alert said golf ball sized hail....it sounded pretty intense out there. Just had to happen as I was trying to do the UPS swap. Discovered some oddities about how I have things run for power around my desk that I had forgotten about. But, I think it is all sorted out now. Though I may opt to move the monitor to another UPS at some later point.

Currently, monitor, server (orac) and the two raid boxes (2 drive - RAID1, 5 drive - RAID6) are on this 'new' PowerSource 400 and its reading 250-260W.

Annoyingly the literature doesn't give an estimate for loads >100W on the PowerSource 400....so I'm not really sure how much time I'll get at this...but hope its something. For comparison. 'lhaven' on its PowerSource 400 is reading 100-110W, and 'box' and the network gear (5 port gigabit switch and g access point) on its PowerSource 400 is reading 150-160W. I may pull the access point off the UPS at some later point in the future, since it is deprecated as I mainly use my Airport Extreme now...which is in another location and on a PowerSource 400.

That other PowerSource 400 is reading ~130W...it has 2 TiVo HDs, both with DVR Expanders, router, 16 port 10/100 switch, and the Airport Extreme. I was originally planning to add a RAID USB storage device to the Airport Extreme...though not sure now...that I have my work Mac Book Pro set up as a client to backuppc. (it also rarely comes how now.)

I don't think I have the courage to test how long any of my PowerSource 400s will actually last....but so far I've been happy with the ones that have endured the few extended outages I experienced last year.

I wonder what will be the successor to the PowerSource 400....and whether there'll be more PowerSource 400s, or what, in the future for me.

Pages: 1· 2

08/01/09

  01:01:00 pm, by The Dreamer   , 534 words  
Categories: Stuff, ReplayTV, Home Theatre, Computer, TiVo HD / Premiere / Elite

The UPS and HT shuffle

Even though I was up before noon and could do something dangerous, I got lazy and procrastinated the morning away. Continuing the lack of motivation and go out and do stuff, I jumped into the latest equipment shuffle.

I started by turning off the UPS on the left side of my HT rack and seeing what went off. And, then started removing cables and stuff, making sure I knew things were going as expected. Plus there were other cables to nowhere or longer loops caused by the removal of some ReplayTVs and related components.

Then, I moved my 2 TiVo HDs to occupy the void that was once 4 ReplayTVs (at one time 5, but I had removed the dead one some time ago). And, then I swapped the GeekSquad 1285 UPS for the PowerSource 400.

With things powered up, the guage is reading 120W for load. That's pretty good, guess the numbers I pulled off online were a bit too conservative. Means there'll be ample capacity to add another TiVo HD + expander when that time comes. Though alternatively, there is the new void on the right side caused by the movement of a TiVo HD. And, I'm sure the SmartUPS on the right side can handle having a TiVo on it again.

So, it was time to go put the GeekSquad 1285 back into service.

The first plan was to put 'box' on it. And, maybe the monitor. There's an APC BackUPS 1500VA that is powering 'box' and the monitor along with my Windows stack. So, 'box' and monitor needed to move. Ideally, 'box' would go on a PowerSource 400, but that one hasn't been purchased yet. But, once I traced out the cables and discovered some quirks (by accidentally pulling the plug on 'orac'.) I got 'box' and monitor onto the GeekSquad 1285.

Then I noticed the annoyance. The 'silent' icon was no longer lit. Guess that explains why it was making a racket last power outage. Apparently it needs utility power to remember its settings, seems kind of lame. So I got my laptop and set about to reprogram it.

While I was connected I saw that runtime was shorter than I expected the move would get me. Guess 'box' draws quite a lot of power, and the UPS isn't really up to that kind of task. Even though it would also be bad, I ended up putting 'box' onto the PowerSource 400 that backs up the network switch and 'lhaven'. Guess at a future date, I'll move 'box' and switch to a separate PowerSource 400. That'll be fun.

I put the GeekSquad 1285 to back up 'orac' and monitor instead. Interesting that Gnome Power Manager saw the UPS, and seemed to indicate that it knew what to do now. Guess we'll find out next outage. Not sure if that means I should be looking at a UPS other than another PowerSource 400 to protect 'box'. Its a trade off....I would rather 'box' never go down in an extended outage, though it is also modern enough now that it should detect and handle modern UPSs as well.

I guess we'll see when the next impulse hits.

Of course, there's the question of what to do with the now retired CPS1500AVR-HO and CPS700AVR. :hmm:

Now instead of subjecting some poor random forum to a long rambling thought, I will try to consolidate those things into this blog where they can be more easily ignored profess to be collected thoughts from my mind.

Latest Poopli Updaters -- http://lkc.me/poop

bloglovin

There are 20 years 2 months 1 day 7 hours 45 minutes and 50 seconds until the end of time.
And, it has been 4 years 10 months 27 days 6 hours 17 minutes and 6 seconds since The Doctor saved us all from the end of the World!

Search

November 2017
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Google

Linkblog

  XML Feeds

Who's Online?

  • Guest Users: 0
This seal is issued to lawrencechen.net by StopTheHacker Inc.
blog software

hosted by
Green Web Hosting! This site hosted by DreamHost.

monitored by
Monitored by eXternalTest
SiteUptime Web Site Monitoring Service
website uptime