Category: "Storage"

Pages: 1 2 3 5 7

12/28/10

  09:28:57 am, by The Dreamer   , 3041 words  
Categories: Hardware, Software, Computer, Networking, BOINC, Home, Safety & Security, Storage, Healthcare

New computer migration process

The upgrade/transition to my new HP Pavilion Elite HPE-450t, which I have named Zen, has reached a milestone.

The point where my morning routine will need to take place on this computer rather than on my old one, TARDIS.

I didn't power it on for the first time until the evening of Boxing Day (December 26th). And, after completing the initial boot setup...the main thing I did for the rest of the night was install BOINC and attach to as many projects as I could. Several projects seem to be currently down, hopefully they'll return in the new year once the various institutions that they are located come out of their normal holiday shutdown period. K-State's closed its normal operations from Friday, December 24, 2010, through Friday, December 31, 2010. Normal operations resuming Monday, January 3rd, 2011.

Of course, I'm special...I get to work through the shutdown.

Anyways...the next morning I spent time trying to get it to update...there were a lot of patches, and it needed a lot of cycles. Annoying that it only applies some patches when you shutdown, not reboot. :##

Pages: 1· 2· 3· 4· 5

10/30/10

  08:56:22 pm, by The Dreamer   , 445 words  
Categories: Hardware, Software, Computer, Storage

I moved orac today

Its time that the full backups have been taking place on orac's backuppc. And, my /var/lib/backuppc doesn't quite have enough free space for a full of some of the jobs (I guess it doesn't matter if many, if not all, of the files would already be in the pool, it still needs more free space than I have in the filesystem to do the job).

So, I was looking at what I could about moving some stuff around so that I can grow /var/lib/backuppc by more some more....to perhaps 3.5TB. And, I thought about why it was that orac was located where it was. Basically it was just an open spot near the monitor.... And, it really needed to move somewhere, where I could better park the external drive cases. Currently the main one was a Rosewill RSV-S5...there's a Sans Digital TR2UT-B, but I had recently picked up a Sans Digital TR5M-B that I needs a place where I can park it near orac.... Along with the two old 500GB My DVR Expanders.

So, the plan was to move it next to lhaven, though I ended up moving lhaven into the spot opened up by orac. orac has side vents so it couldn't go exactly where lhaven was, but decided to move lhaven out of the way so that I could get in and cable up orac.

Before turning orac back on...I did the storage changes. I setup the Sans Digital TR5M-B, its smaller than the Rosewill RSV-S5....moved the 2 1TB drives from the Sans Digital TR2UT-B over to it, and hooked up the 2 old 500G MyDVR Expanders to the regular eSATA ports on the back of orac (the system has 6 SATA ports internally, and I had gotten 4 port SATA back to run 4 of the ports out for future upgrades....that was before I got the 2 port PM eSATA adapter for the PCIe x1 slot.)

Also discovered that the bays number the other way around in the TR5M.

Now with orac up again, I was kind of expecting the drives to be in different places...but they were all in the same place. And, 500G MyDVR Expanders in sequence after the two internal drives.

Quick look around, and then immediately went about turning the MyDVR Expanders into a RAID 1 set and a single ext4 filesystem. And, then I started moving files over to it. Of course, that slows down the build of the RAID....

But, now to wait until I decide how to move the other pieces around....

Wonder how long before I amass the 5 2TB drives to build the new RAID5 to move the current /var/lib/backuppc over to.... (keeping the current 5 1.5TB RAID6 for more important data).

09/01/10

  08:37:00 pm, by The Dreamer   , 419 words  
Categories: General, TiVo HD / Premiere / Elite, Storage

TiVo HD 2 will be blank soon....

...I am now doing the process of removing the old 500GB My DVR Expander from it, which'll surely leave it blank. And, then it'll be the process of bonding it with the new 1TB My DVR AV Expander.

There was some thought on when I was going to do these upgrades....I hadn't worked it all out though, in the beginning. At first it was going to involve me getting the additional 1TB My DVR AV Expanders in separate Amazon Prime transactions. The gist was one to arrive today, and the other to arrive in a couple weeks when I'm taking the whole day off because I have a doctor's appointment in the afternoon.

But, as I was looking at the cart and the timing of things...I decided to just go ahead and get both at the same time. There's a risk that later I might not find a suitable time, though the bulk of the fall season premiere rush isn't starting until later this month.

I considered doing one this morning before heading into work...though its a lengthy process and I not really a good point in the whole thing to leave for work during. So, I deferred to after work. I wasn't sure what evening shows would need to be scheduled around, and what unwatched content I would need to tackle first. Though I considered staying a little late, so that I wouldn't have time this evening before I had to go out again. But, I opted to rush home instead so that I could do one machine (didn't check the ToDo list on TiVo HD 1, just intended to get it done before I had to go out again...which if there were scheduled recordings, it would be done before that. And, because there wasn't anything on the ToDo list for today for TiVo HD 2....I'm doing it now (that I've returned for the night).

I wasn't sure leaving it to Thursday night would work (non-TV things plus there are shows in the ToDo list for Thursday), and fairly certain that Friday night wouldn't work. So, at first I figured if not tonight it might be the weekend before I get to it. Of course, then I remembered that the first Wildcat game is this Saturday....a big thing. And, it would be on TV somewhere...so I'd want to be watching it somewhere (though likely through the TiVo Premiere...but I would be distracted from doing upgrades).

Anyways...it would've gotten done at some point. But, instead it got done tonight. :wave:

  06:48:16 pm, by The Dreamer   , 277 words  
Categories: TiVo HD / Premiere / Elite, Storage

TiVo HD 1 is blank....

...there's supposed to be like 100 hours of HD programming on it, but that's what happens when I try to add 500GB of storage to it.

I finally upgraded the external storage from 500GB to 1TB.

I remember thinking about doing this last summer, except there was were a few shows that I hadn't gotten around to watching...and there wasn't time until the start of the fall season to get to them. As it happens a couple of them were still on my TiVo HD....

But, having gotten the new TiVo Premiere and putting a 1TB My DVR Expander AV on it. I found myself thinking about whether I would do this upgrade this summer.

There was tons more shows on both my TiVo HDs, but I had spent almost a week downloading all the older shows, that someday I should get to, using TiVo Desktop...(and some transferred to the TiVo Premiere). Thinking that there then would be a time that I could afford to lose everything on the TiVo HD to have the 500GB external storage exchanged for a 1TB....

And, after the 500GB came off, the TiVo HD was empty. But, now I got the 1TB on to it....so now I have capacity for up to 165 hours of HD (from stock 21). That should help avoid the crunch I ran into last winter...when I did have shows disappear from my TiVo because I had filled it up sufficiently for that.

I peeked at TiVo HD 2, and there's one show that is new since all the transfers....should be quick enough to watch it. Nothing in the ToDo list for today...so I might tackle it later this evening....

:wave:

08/08/10

  01:49:12 pm, by The Dreamer   , 519 words  
Categories: Hardware, Computer, Furnishings, Storage

the 'gumby' upgrade, not so good.

actually, pretty bad....

So, while I was looking at the items for the 'lhaven' upgrade...I happened to type other things I might want, and came across a PCI PS/2 adapter.

The new 'gumby' is legacy free...which was causing problems working under my KVM setup. Not quite ready to upgrade the KVM to one that does both PS/2 and USB....so I've been using USB to PS/2 adapters. So far I've tried two. Kingwin and Trendnet. The KVM is a Trendnet, so I kind of hoped the Trendnet one would work.

The Kingwin was first....it works pretty good, except that once in a while the mouse to stops moving. I have to let the mouse sit idle for a moment and then I can move it again. If I don't let go of it, the mouse still being active prevents the 'reset'. Annoying....

So, I got the Trendnet adapter....well, things work...pretty much all the time...except the scrollwheel. And, I've gotten quite fond of using it. Whenever it stops working, I have to unplug the adapter and plug it back in. This is inconvenient and even more annoying....

So, I switched back to the Kingwin, until I decide on what I would use. I wondered if there were a more hardware solution...IE: PCI PS/2.

So, I snapped one up on eBay to try out.

Full story »

08/04/10

  07:36:47 pm, by The Dreamer   , 966 words  
Categories: Hardware, Software, Computer, BOINC, Storage

orac's RAID6 is back

Last Saturday, I woke to find lots of SMART dialogs on orac's screen. It wasn't happy about a lot of drives, I had expected to see one or two...the usual when it does its monthly mdadm checkarray....except it wasn't Sunday yet.

I then saw that lots of drives were reading in the 80's Celsius. Concluded that the fan in the array had died and shut things down.

I then opened to see what kind of fan it used and see what my options on replacement were. First I tried looking for the exact part no. ARX DC Brushless FD1212-S3133E, DC 12V 0.32A. Lots of results of people complaining about it, etc. Not much in the way of satisfactory places for me to order it. Plus wasn't clear that it was sold in the specific pin configuration that the enclosure was using. It has a 3 pin on it, plus a 2 pin that doesn't quite look standard. Its the 2pin that plugs into the backplane of the array.

I then started looking at 120mm x 25mm 12VDC fans of comparable specs....figured I'd sort out the connector problem when I got it. I know I have a new soldering iron somewhere...that needs to get unsealed and used. &#59;D I then decided that I would take my search to Amazon.com and wait for it to lineup with getting it Wednesday... I ended up going with a Cooler Master Excalibur 120mm PWM Case Fan - Barometric Ball Bearing R4-EXBB-20PK-R0, it was more powerful than the old fan...but it came with 3pin and molex adapters. And, there's a pair of those feeding the backplane inside the array, so I figured on just tapping one of those to run the new fan.

As a side possibility, I would plan on checking the University computer store to see what they had on hand... I never got around to making that trip, but that's explained in part further on....

Full story »

Pages: 1· 2

06/21/10

  05:57:00 pm, by The Dreamer   , 1339 words  
Categories: Software, Computer, Storage, Ubuntu

declaring 'orac' alive again.

'orac' is back, long live 'orac'.

'orac' had gone away on Thursday, it actually started in Wednesday.... For some unknown reason, I decided to start the upgrade of 'orac' from 8.04LTS to 10.04LTS.

The upgrade seemed to go okay, but when I rebooted....it wouldn't boot. I scrambled around looking for a livecd to boot with....did have any 64bit ones handy and 10.04 was hit and miss on booting. But, I could see vg0 (root, home, swap) with all the livecds except 10.04.

Something about 10.04 didn't like how vg0 was set up. I looked at 'box', which had been running 10.04 for a while and was working. Noticed the main difference between the all the other md's and vg's...was that they weren't fdisk'd md's. When I had originally set up 'orac', I had used a recipe that I had found online on how to do it...since initial install of ubuntu onto Raid wasn't straight forward then. and after md1 was created, I had fdisk'd and then pvcreate/vgcreate, etc. on it.

When I added the other two raid sets....I just pvcreated the md and then used it...no fdisk of the md.

In retrospect I should probably have done a backup of the filesystems while I was running a livecd that could see it....and then perhaps remade the disk and restored into it. But, I didn't and while trying to 'fix' the problem...I corrupted things, and I wasn't able to recover (tried pvcreate -u + vgcfgrestore...but couldn't get the filesystems to come back.

After lots of other attempts and such, I reached the point where I decided things were lost and set on to figure out if I can get back.

backuppc localhost doesn't back up the entire localhost....but it had my home directory backed up (but not all of /home), and it was also backing up /etc. Realized the the one thing it wouldn't get is my crontab files. But I had a dd image of most of the disk (the front part munged)....so I string'd and recovered my crontab from it. And, then set out to install 10.04LTS new.

Since md1 was going to get redone, I decided to redo md0..../boot. Made it a bit bigger than before so that it won't get as crowded from accumulating every new kernel that is released until 12.04LTS comes out. Or some future release needed more than the old size to work. Had actually run into this problem years ago at my previous job....

But, the install kept failing....asking for the disk again....I burned several copies, download from other sources, but no go. So, I tried to 9.10 (thinking I would upgrade to 10.04 immediately), but it also didn't work. Eventually, I found a reference on google that said the 10.04 (and 9.10) installs were picky about what kind of optical drive was being used. It specifically mentioned a particular DVD burner, with 'orac' came with a DVD burner...though I have never used the drive since I did the original install. I tried a USB stick, but couldn't get the machine to use that, and the other external drive I could find was firewire (and there's no BIOS option to boot from firewire).

So, I took apart my machine and the firewire drive. And, put the DVD-ROM drive that was in the firewire enclosure into the machine. The DVD-ROM drive had original come from my circa 2003 Dell, known as 'tardis'.....when I had swapped in a DVD burner.

'box' is the Linux machine that I do cd burning on....and I hardly do DVDs anymore, though I did get a new DVD burner recently for the new 'gumby'.

Anyways....with the 'new' optical drive in 'orac'....I was able to get 10.04LTS to install, and then started the long process of getting my environment back. First problem was backuppc installed with a different uid/gid....so it wouldn't access the old /var/lib/backuppc storage. I opted to fix it the wrong way....that took forever....doing the chown of the files/directories. Should've just changed the uid/gid that backuppc had installed itself as. But, then I tried to do the restore....next problem was sudoers, had forgotten about that.

I then restored /etc to another place, and restored my home directory along side of the one the install had created. When done I swapped my home dir and rebooted. That was a mess. The desktop was all messed up...not just missing apps. Figured it was because the desktop didn't like the old settings....but couldn't find any details on how to upgrade desktop, if I hadn't done an upgrade. I thought other OSs handled this kind of thing. But, not here. So, I flipped back and slowly copied stuff over and restored settings etc. And, reinstalled various apps as I went.

Then I decided that I had made sufficient progress on getting 'orac' configured, that I didn't want to lose things. I had disabled backupc from doing automatic backups during the restore. So I turned it back on and back up the other systems around my home (after first doing a new backup of the new 'orac'). It didn't like .gvfs in my home directory....in old version it complained but continued, in this version it complained and the tar returned an error due to previous error...causing the rest of the backup to fail (the localhost backup does 4 'shares')....so I tweaked the config to get it to work.

The only thing I saw was that it tried to backup 'ulkc', my ubuntu notebook...but it wasn't on at the moment, so it failed. It wasn't going to automatically back up anything else yet, since its one of my blackout periods. So, I started kicking off manual backups of various things, and watched it work. First thing that didn't work was a backup of a windows share. Seems smbclient changed since 8.04LTS...and one of the options was used in backuppc 3.0 didn't work anymore. The new is 3.1, and the default options is minus that one switch....so I matched things up and it did its thing.

The only problem that still didn't work, which I think was the reason I decided to bite the bullet and upgrade to 10.04LTS (to get the newer backuppc) was incremental backup where a very large file has changed since the full. Usually the virtual harddrive of a VirtualBox. Sadly this wasn't fixed in 3.1. Guess I'll have to look at some other way to deal with it. Like exclude it from the regular policy and create a new one that only does that one file....or something. Or maybe ....

I continued to work on other things, as I worked through comparing the old /etc with the new 'orac' /etc. Though interrupted by trying to get file shares working (I had exported my Dropbox directory from another server for access from other computers on my home network....though LAN sync is available now, I haven't undone the stuff yet). And, getting snmpd working again....so I could see the impact to resources and network from all the backuppc jobs running in cacti.

One strange problem is that 'orac' can not access the NFS shares on 'lhaven' (RedHat 7.3), but 'box' can....the only difference I can think of is that 'box' was upgraded to 10.04LTS.... Though I guess it is time I worked on moving services off of 'lhaven' and figure out what I'm going to do to either replace or upgrade it.

The other issue was Handbrake. Originally, I had built it by hand...since there wasn't a package for 64-bit Linux. Though later, I got a newer version via PPA. But, the version that I got via PPA for Lucid didn't work. So, I eventually went and built my own again...from the subversion....my build works....

Hopefully, when 12.04LTS comes along....things'll just upgrade smoothly.

The other odd thing, is that 10.04LTS seems slower....particular in file I/O. The machine seems to really degrade in performance doing a large file copy (as was happening when I was copying directories from my old home dir to the new one.) All the CPUs are bored while this is happening (it's a 2.4GHz Core 2 Quad....with 8G of memory....) Hopefully something that'll resolve itself later?

05/26/10

  10:20:48 pm, by The Dreamer   , 845 words  
Categories: Hardware, Computer, Storage

Yay, I used backuppc to restore almost 400GB of data

So, yesterday...I finally decided to buy the new external firewire drive for 'gumby'. Originally the plan was so that I would have retrospect express backups of the system drive, that I could boot from its restore CD and get that part back....with backuppc protecting my data.

On that criteria...I was trying to decide if 500GB was sufficient or perhaps smaller. Since the system drive is 160GB. And, whether USB 2.0 would be sufficient or if I still needed firewire. Old 'gumby' only had USB 1.1 and Firewire 400 ports. New 'gumby' came with USB 2.0 ports and I had added a Firewire 400 card to it.

Looking at the computer store at the K-State Student Union and various online sites (such as NewEgg, Tigerdirect, eBay)....that there wasn't a whole lot of good options in the under $100 mark.

OTOH, I had suspicions that another one of the 300GB firewire drives connected to 'gumby' was failing. I thought maybe I'd get a bigger drive. Looking again at the selection at the K-State computer store, I found a few reasonable choices....1TB, USB2.0/Firewire 400...and one USB2.0/Firewire400/Firewire800/eSata...all under $150 ($125+) So, then I wondered if I should get the Firewire800 option. I knew it was unlikely that I would stick an eSata controller in 'gumby' But, I wondered if I could swap the Firewire 400 card for a Firewire 800. Turns out there's very little in the way of 32-bit PCI Firewire 800 cards out there. And, they weren't cheap....enough for me to jump on. So, I decided that I would just settle for one of the USB2.0/Firewire 400 external drives. Namely the cheapest one at $125....plus it was kind of a known quantity....I already had an older (physically larger) Iomega Ultramax 1TB USB2.0/Firewire drive connected to my other Windows XP box ('tardis')...doing just backups.

I hooked it up and tried to get it going....at first it would detect and then it caused other issues, crashing my computer. Eventually I got the wizard to show up so I could initialize it and reformat it from Mac format to NTFS. The crashing seemed to cause some strangeness with the rest of the system. At first I was cursing having put off re-establishing some kind of Restrospect Express backup on the new 'gumby' (lost the old when the first of external drives died on the old 'gumby' -- used to have Maxtor OneTouch ?? externals...), but then I remembered that I can get the configs / apps restored using backuppc. (Hmmm, wait...I should be able to fix my firefox settings using FEBE. OK)

Meanwhile...I didn't notice those minor app issues until this morning. But, what I started to do was copy data from both externals over to the new drive. At first I was going to come up with a new organization and a single drive letter...when I decided that I would do two partitions, so that they could go into the same original drive letters. And, the old drives would go somewhere else. That way I wouldn't need to reconfigure the apps that look for the data, and backuppc would continue to see things in the same place, etc.

And, the plan was to use the two old 300G drives as the store for local (Retrospect Express) backups.

I debated whether it would be faster to copy between firewire drives or restoring the data using backuppc (both computers have 1Gbit NICs...old 'gumby' only had 10/100). I ended up doing both...restore one drive/partition from backuppc and copying the other drive/partition locally.

As luck would have it....the drive I was copying locally then decided it was time to die. And, things came to a halt.

Piecing back together... ended up restoring both drives from backuppc onto the new 1TB drive.

Once finished, I changed drive letters again...and rebooted to make things work (Windows was hungup about write issues on the failed drive, so it wouldn't let me change drive letters without some force.)

Later I got Retrospect Express working...currently I reformatted both old 300GB drives and have it doing two sets of backups to the drives. I kind of expect that one of them is going to fail me at some point in the future....but it should buy me time until I get the next external drive for this computer.

Running an initial backup right now, and when done I'll create a new restore image....and I should get to burning it after I do the next set of upgrades on this computer.

Oh yeah, yesterday I also finally changed out the USB to PS/2 adapter on it....the old one was annoying because the mouse would stop working periodically....have to be really still for a while and then the mouse would work again. Annoying! New adapter I got is a Trendnet (same brand as my KVM)....so far it seems to be working better, at least in the mouse department. The keyboard has had some issues....stuck repeating 3's.

On tap for next set of upgrades (likely to take place sometime this long weekend), change out DVD-ROM drive for a DVD burner and upgrade the memory to 4GB (after upgrading 'orac' to 8GB and moving the 2GB from there to here).

05/15/10

  04:20:00 pm, by The Dreamer   , 1373 words  
Categories: Software, Computer, Storage, Ubuntu

5-bay RAID and backuppc

Ever since I learned about 5-bay port multiplier SATA enclosures, I've been wanting to get one to play with. And, when I acquired 'orac'...I sought out a port multiplier eSATA adapter to include in the build of the system. And, then waited for support of the adapter in ubuntu. Stopped on 8.04LTS and waited for inclusion in a kernel.

I took a step closer when I finally got the 2-bay enclosure to mirror a pair of drives I had impulsively purchased. Since it worked, I then then bought a 5-bay enclosure (it came up as a NewEgg ShellShocker).

But, after some thought, I decided that what I wanted to do was build a 5 disk RAID5 using 1.5TB drives....so it would get me at least 5TB of real storage. And, set that I would wait until 1.5TB drives were under $100.

In the meantime, I collected a bunch of old SATA drives to see what I trouble I could get into....it didn't last long, as one was definitely dead and two quickly failed. Of course, two of the had been kicked out of RAID1 setups previously, and the other was a failing drive that I replaced/upgraded. So, it was back to waiting.

Eventually, I got 3 Samsung 1.5TB drives through NewEgg ShellShocker. And, I set up a 3 disk RAID5. Sadly, it didn't last very long....one of the drives failed while I was building the array. I exchanged it for a new drive with NewEgg, and waited for it before trying again. While I was waiting, I formatted it a bunch of times and learning about smartctl and various things of drive repair. One of the remaining two original drives, was showing signs of slow death and one unrecoverable sector. When, the new drive arrived...I did a long self test and a quick, but full, format....taking a couple days before I created the 3 disk RAID 5.

Once, that was done, I created a new big filesystem that is /var/lib/backuppc to have backuppc on 'orac'. Initially a 1TB filesystem.

Then one day, the bad happened. A drive on 'gumby' failed. It was time to stop putting off figuring out how to setup backuppc and start putting stuff into it. It turned out to be a lot easier than it thought to get started, though I did have to rebuild smbclient to have a longer timeout to get it successfully complete a full backup of a given partition. I then learned some other stuff and fine tuned the configs.... One big change was I broke out the windows hosts into individual partitions (ie, gumby_c, gumby_e, gumby_f), and came up with a 'semaphore' solution so that it wouldn't backup more than one partition at a time from a windows host. Eventually, I had all my systems in it (it fully backs up everything except itself, where it backs up only key parts....) I even got it backing up my work Mac Book Pro.

I later grew the filesystem out to 2TB.

Pages: 1· 2

05/13/10

  06:53:48 pm, by The Dreamer   , 818 words  
Categories: Hardware, Software, Computer, BOINC, Storage

Good-bye Gumby, Hello new Gumby

So, I decided yesterday...in the midst of a tornado watch, etc. that it was time to pull the plug on the old Windows 2000 box known as 'gumby' and set up a new 'gumby' using the off-lease Lenovo Thinkcenter M55 that I got from TigerDirect when I got back from Penguicon. Odd that last year when I got back from Penguicon, I got a Lenovo Ideapad 3000 v200....the thinking then was that the 9" netbook was a little too small for my Linux laptopping needs, so I got a 12" laptop....thinking now is a 12" netbook or something, but that'll be another story. This year's thinking is that the bookpc (Pentium 3 933MHz i815 512MB), running Windows 2000 Professional, was getting to be too slow for my needs, and maybe I would get one of those Windows XP Pro boxes from Tigerdirect, and actually run it.

The previous two IBM Thinkcentres I got from Tigerdirect got turned into Linux servers....

The odd thing of course, is that this new computer is somewhat more powerful that my main Windows desktop ('tardis' - Pentium 4 3.2GHz w/2GB)....as it is a Pentium D 3.4GHz w/2GB. (And, there are already plans to up to 4GB of memory....plan to upgrade 'orac' to its max of 8GB from its current 6GB...and the 2GB displaced is compatible here.)

After taking the old gumby apart and moving it aside, I put the new system in place...adding a firewire card (an adaptec one left over from my early iPod days) and a USB to PS/2 serial adapter to use it with my existing 4 port KVM. I left the two firewire drives from the old gumby detached for now.

I then setup and activated the Windows XP and started working it back into my home network....then added the external drives back. I then started working on tweaking it to my preferences and installing common apps like firefox.

During this I did a restore of old files from backuppc, and that went great....so I queued up a pile more. And, then installed the ever important BOINC...and set into the long process of reconnecting to various projects.

I then continued to install various common apps, along with a few extras that I think could be useful for what I do on the machine...and even better now that it is faster and has more memory. Two things that I used to do that got left behind were WiRNS and DVArchive....but I got Poopli Updater working again. Had stopped using WiRNS a few days earlier with my remaining ReplayTVs....

Suddenly it was 10:30pm....

I poked around a bit more then next morning and a little bit more remotely....so much nicer now that the machine has more memory and processing power.

Even though I'm going to reestablish getting it backed up in backuppc, I decided that I want to still have local disk-to-disk backup using Retrospect or something to an external drive. The original Maxtor OneTouch II drive that I used to use for this had died, and redeploy of an old internal drive had also gone away....but I had used Retrospect's restore to recover from bare metal before, and that's something backuppc doesn't do.

The question was how I do get Retrospect back on to this machine? I considered quickly buying a new external drive (wasn't today's shellshocker....wait I'm boycotting buying harddrives that way aren't I?) and I just couldn't get myself to pull the trigger on one at the KSU Union Computer Store....perhaps next week....

While I was looking around...I noticed that the Retrospect had stopped running on my other Windows computer (tardis)....in fact it had last run on May 13th, 2009. !!! I poked around trying to find out why it wasn't working...but gave up.... Since I got home I got it running manually, guess I'll make a note to check later to see if it runs automatically again.

Probably time to update the restore cd.

Meanwhile, don't feel that in a hurry to get that last step for 'gumby' in place. Though upgrading and replacing harddrives is certainly something I will eventually want to do.

Running Acronis MigrateEasy might be interesting. This is the tool I got when I wanted to upgrade the 80GB drive in 'gumby' to something bigger. First it was to a 250GB, but then I found that the BIOS in the machine wouldn't handle larger than 137GB....so I then used it to go to a 120GB drive. Now the new 'gumby' has a 160GB drive....and I'm sure I'm going to want to upgrade eventually. I reinstalled the program, but one of the things the install wizard complained about is no floppy drive....ya...first desktop I've purchased that didn't have a floppy drive, hmm...

May have to look at upgrading the MigrateEasy or something. Though I think replacing the current external drives will be first on the list....since I already lost one of the 3 a while back.

Think tomorrow or later tonight, I'll add 'gumby' back into backuppc.

1 2 3 5 7

Now instead of subjecting some poor random forum to a long rambling thought, I will try to consolidate those things into this blog where they can be more easily ignored profess to be collected thoughts from my mind.

Latest Poopli Updaters -- http://lkc.me/poop

bloglovin

There are 19 years 3 months 24 days 18 hours 24 minutes and 13 seconds until the end of time.
And, it has been 5 years 9 months 2 days 19 hours 38 minutes and 43 seconds since The Doctor saved us all from the end of the World!

Search

September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Google

Linkblog

  XML Feeds

Who's Online?

  • Guest Users: 0
This seal is issued to lawrencechen.net by StopTheHacker Inc.
CMS software

hosted by
Green Web Hosting! This site hosted by DreamHost.

monitored by
Monitored by eXternalTest
SiteUptime Web Site Monitoring Service
website uptime